B2B ve B2C Pazarlama Nedir?

B2B Pazarlama (Firmadan Firmaya)

Firmadan firmaya ifadesinin kısaltılmış hali B2B’dir. B2B pazarlamada, bir firmanın ürün ve hizmetleri diğer firmalara pazarlanır. B2B pazarlamaya örnek olarak; reklam ajansları, hosting hizmetleri ve grafik tasarım hizmetleri, ofis mobilya üreticileri verilebilir. Firmadan firmaya ilişkiler giderek geliştirilmeye devam ediyor.

B2C Pazarlama (Firmadan Müşteriye)

Nihai müşteri, B2C firma müşterisidir. Ev temizleme hizmetleri, restoranlar ve perakende satış dükkanı B2C şirketlerine örnektir.Tüketim ürünleri sunan internet siteleri de B2C’dir. B2C satış döngüsü kısadır. Müşteri ürünü hemen alması için teşvik edilir. Örneğin, bir anne eğitici oyuncaklar arıyor. Bir site buluyor, ürünleri inceliyor ve oyuncağı satın alıyor. Satın alımlar duygusal temele dayalı olarak yapılır aynı zamanda da fiyat ve ürüne dayalı da yapılır. 

B2B ve B2C Pazarlama

Bir sektör hem B2B hem de B2C firmalarında oluşabilir. Kitap basım sektörü bu duruma güzel bir örnektir. Yazarlar hazırladıkları taslaklarını yayınevlerine pazarlarlar. Hem yazar hem de yayınevi B2B ilişkisi içindedir. Yayınevi kitabın basımını yapar ve hem online hem de perakende satış yapan kitapevlerine pazarlar. Bu aynı zaman da B2B ilişkisidir. Ancak, kitapevleri nihai müşteriye satış yapar ve bu B2C ilişkisidir. Diğer bir örnek ise yiyecek sektörüdür. Yiyecekler müşterilere pazarlanır ama marketler tarafından satılır. Hem yiyecek ürünlerinin üreticisi hem de market nihai müşteri için promosyonlarını hedefler.

B2B ve B2C Pazarlama Stratejileri

Reklamcılık, promosyon ve ilan yöntemleri aynı olmasına rağmen B2B ve B2C de farklı pazarlama teknikleri kullanılır. Eğer son müşteri bir firma ise, televizyon ve radyo gibi genel medyada veya tüketici dergilerinde reklam yapmak satışları artırmaya yardımcı olmayacaktır. Pazarlama, firma müşterilerinin kullandıkları yollar üzerinden yapılır. Örneğin, endüstri yayımları, iş dergileri, ticari ve teknik programlar daha uygun olabilir. Pazarlama mesajı değer, hizmet ve güven temellidir. B2C pazarlama pazarlanan malın duygusal memnuniyeti ve fiyatına odaklıdır.

B2B ve B2C “müşteri” yönünden farklar

  • B2B müşterileri ürünün mantığına daha fazla odaklanırken; B2C müşterileri ürünün sağladığı faydalara daha fazla odaklanmaktadır.
  • B2B müşterisinin satın alma kararında kişisel duygular yer almaz; B2C müşterisi ise ürünü satın alırken duygularını da işin içine katar.
  • B2B müşterileri ürünün zaman, maddiyat ve kaynaklardan ne kadar tasarruf edebilececeğine odaklanır; B2C müşterileri ise kendisine sağlayacağı faydalara ve sonuca odaklanır.

B2B ve B2C “satın alma” yönünden farklar

  • B2B yönteminde satın almalar çoklu aşamalardan geçer; B2C yönteminde ise bu süreç basit ve kısa sürede gerçekleşir.
  • B2B yönteminde satın alma aşamasında birden fazla kişinin kararına ihtiyaç vardır; B2C yönteminde ise tek bir kişinin kararı yeterlidir.

B2B ve B2C “satış” yönünden farklar

  • B2B’de müşterinin ihtiyacı ve her iki taraf arasında oluşturulacak olan karşılıklı güven doğrultusunda istişari satış gerekliliği vardır; B2C’de ise doğrudan müşteri veya bayi temelli direkt satış yapılır.

B2B ve B2C “pazarlama” yönünden farklar

  • B2B pazarlama yönteminde markalar müşterilerine farkındalık sağlayabilme konusunda yardımcı olur; B2C’de ise markalar müşterilerini satın almaya teşvik eder, sadık bir müşteri olmaları için uğraşır.
  • B2B’de marka bireysel ilişkiler ve istişari satışlar ile oluşturulur; B2C’de ise bunun için reklamlar ve sosyal medya platformları kullanılır.

Düşüncelerinizi Paylaşın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Managed by Immediate JFusion